Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής

Θέλεις να ασχοληθείς δημιουργικά με τις τεχνικές της γραφής, απελευθερώνοντας συγχρόνως τη φαντασία σου; Να εκμεταλλευτείς το ταλέντο σου στη συγγραφή και να προσπαθήσεις να γράψεις το δικό σου μυθιστόρημα, θεατρικό έργο, ή σενάριο; Θέλεις να “ζεις λογοτεχνικά”;

Μάθε να χρησιμοποιείς σωστά τα βασικά στοιχεία γραφής. Ξεπέρασε το συγγραφικό σου μπλοκάρισμα και βελτίωσε τις ικανότητές σου μέσα απο διαδικασίες αλληλεπίδρασης και σχολιασμού των συμμετεχόντων, υπο την καθοδήγηση του συγγραφέα και σεναριογράφου Αλέξανδρου Ντερπούλη, μέλος της Ενωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.

Το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής είναι μια νέα πρόταση πάνω στις τεχνικές γραφής, έκφρασης και επικοινωνίας μέσω του γραπτού λόγου.

Ξεκινάμε με την πεποίθηση ότι όλοι μπορούν να γράψουν αρκεί να το θέλουν πραγματικά. Η συγγραφή είναι τέχνη, η οποία προϋποθέτει τεχνική, που μαθαίνεται και εξελίσσεται συνεχώς. Πέρα απο τις κλασσικές μορφές διδασκαλίας και σεμιναριακής παρακολούθησης, κάθε συμμετέχων αντιμετωπίζεται ως επαγγελματίας συγγραφέας ανεξάρτητα από την κύρια επαγγελματική του ενασχόληση.

Σκοπός μας είναι να ακολουθησουμε μια διαφορετική πορεία σκέψης και “λογοτεχνικής” αντιμετώπισης της ζωής, μέσα απο ένα σύστημα που στηρίζεται στη διαμόρφωση αληθοφανών χαρακτήρων, στέρεης δομής του κειμένου, ζωντανών διαλόγων και έντεχνης καταγραφής της πραγματικότητας.
Στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής εξερευνούμε χωρίς όρια και κανόνες με σεβασμό όμως στην εργασία, τον κόπο και την προσωπικότητα του ατόμου. Χωρίς να λείπει η σοβαρότητα στο αντικείμενο εργασίας, σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του Εργαστηρίου παίζει το χιούμορ και η θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων, ανθρώπων και καταστάσεων.

Επιχειρούμε μια καθ’όλα βιωματική συγγραφική δραστηριότητα που ανοίγει νέους δρόμους στην φαντασία και στην καθημερινή ενασχόληση με τη γραφή και το λόγο. Επιπλέον, μέσα απο διαδικασίες αλληλεπίδρασης και σχολιασμού στις εργασίες όλων των συμμετεχόντων επιτυγχάνεται ποικιλία απόψεων και λύσεων σε προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της συγγραφής.

Το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής απευθύνεται σε ενήλικους άνδρες και γυναίκες που, αν μη τι άλλο, «νοιάζονται για την υστεροφημία τους». Σε αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να σκεφτούν και να γράψουν οτιδήποτε μπορεί να κοινοποιηθεί στους σύγχρονους αλλά και κληροδοτοθεί στους επερχόμενους, είτε αυτό είναι μυθιστόρημα, είτε διήγημα, είτε θεατρικό έργο, είτε σενάριο.
Η έδρα του εργαστηρίου βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ασκληπιού αρ. 66 (στάση Καλλιδρομίου), σε σημείο ευκόλως προσβάσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο.

Σε ένα ζεστό και οικείο χώρο, άνετο και λειτουργικό που σε τίποτα δεν θυμίζει απρόσωπες αίθουσες διδασκαλίας και ανήλιαγα υπόγεια “κουλτούρας και τέχνης”, με πλήρως εξοπλισμένο χώρο self service για ζεστα ροφήματα το χειμώνα και κρύα αναψυκτικά τους ζεστούς μήνες, όπως και διάφορα αλμυρά ή γλυκά snacks χωρίς καμμία υποχρεωτική χρηματική επιβάρυνση των συμμετεχόντων, προσπαθούμε να δώσουμε νέο ύφος και σημασία σε αυτό που έχει καθιερωθεί να αποκαλείται “σεμιναριακή εκπαίδευση”


Για τη χρονιά 2011 -2012 θα λειτουργήσουν τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων σε όλους τους τομείς.

Ειδικότερα:

Τμήματα σεναρίου δημιουργούνται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους αν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός συμμετεχόντων (τουλάχιστον 3)

Οι συναντήσεις θα ολοκληρώνονται σε τέσσερις βδομάδες θα πραγματοποιούνται δύο φορές τη βδομάδα (σύνολο 8 συναντήσεις) από τρεις ώρες την κάθε φορά (σύνολο 24 ώρες), σε μέρες και ώρες που θα συμφωνηθούν σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες. Η μία μέρα θα αφορά στη θεωρητική προσέγγιση συγγραφής σεναρίου και η δεύτερη στην πρακτική εξάσκηση.

Στόχος αυτών των κύκλων είναι να ολοκληρωθεί από τους συμμετέχοντες η πρώτη μορφή ( 1st draft) σεναρίου για μια ταινία μικρού μήκους ή εναλλακτικά, του πρώτου επεισοδίου τηλεοπτικής σειράς.

Το κόστος για τον κάθε κύκλο ανέρχεται στην τιμή των 330 ευρώ σύν 20 ευρώ η εγγραφή


Επίσης τμήματα σεναρίου για προχωρημένους δημιουργούνται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους αν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός συμμετεχόντων (τουλάχιστον 3)

Οι συναντήσεις θα ολοκληρώνονται σε τέσσερις βδομάδες θα πραγματοποιούνται μιά φορά τη βδομάδα (σύνολο 4 συναντήσεις) από τρεις ώρες την κάθε φορά (σύνολο 12 ώρες), σε μέρα και ώρες που θα συμφωνηθούν σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες. Κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου θα διερευνηθούν πιο εξειδικευμένα θέματα θεωρητικής προσέγγισης ανάπτυξης σεναρίου καθώς και πρακτική εξάσκηση.

Στόχος αυτών των κύκλων είναι η ανάπτυξη σεναρίου πάνω σε συγκεκριμένο project των συμμετεχόντων που οι ίδιοι έχουν απο πρίν επιλέξει για να εργαστούν.

Το κόστος αυτού του κύκλου ανέρχεται στην τιμή των 280 ευρώ συν 20 ευρώ η εγγραφή.


Τμήμα αρχαρίων μυθιστορήματος-διηγήματος:

Α κύκλος Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2011
Β κύκλος Ιανουάριος - Μάρτιος 2012

Επίσης τμήματα ενδέχεται να δημιουργούνται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους αν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός συμμετεχόντων (τουλάχιστον 3)

Οι συναντήσεις θα ολοκληρώνονται σε δώδεκα βδομάδες θα γίνονται μία φορά τη βδομάδα (σύνολο 12 συναντήσεις) από τρεις ώρες την κάθε φορά (σύνολο 36 ώρες) σε μέρες και ώρες που θα συμφωνηθούν σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα γίνει θεωρητική προσέγγιση όλων των βασικών θεμάτων της δημιουργικής γραφής που αφορά στο μυθιστόρημα και το διήγημα καθώς και πρακτική εξάσκηση πάνω σε αυτά τα θέματα με τη μορφή μικρών ιστοριών.

Στόχος αυτών των κύκλων είναι να γίνουν γνωστές οι τεχνικές συγγραφής του μυθιστορήματος και του διηγήματος καθώς και οι "κανόνες" που διέπουν τις τεχνικές αυτές, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορέσουν να οργανώσουν τη σκέψη και το λόγο τους για την παραγωγή λογοτεχνικών έργων.

Το κόστος για τον κάθε κύκλο ανέρχεται στην τιμή των 380 ευρώ σύν 20 ευρώ η εγγραφή.


Τμήμα προχωρημένων μυθιστορήματος-διηγήματος (Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους)
Οι συναντήσεις αυτές αφορούν πάνω σε συγκεκριμένα projects των συμμετεχόντων που οι ίδιοι έχουν απο πρίν επιλέξει για να εργαστούν και θα πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε μέρα και οι ώρες που θα καθορίζονται σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες. Η διάρκεια της κάθε συνάντησης είναι 3 ώρες.

Το κόστος για την κάθε συνάντηση ανέρχεται στην τιμή των 60 ευρώ.


Κύκλος σεμιναρίων θεατρικής γραφής (Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους)
Οι συναντήσεις αυτές θα ολοκληρώνονται σε δώδεκα (12) βδομάδες και θα πραγματοποιούνται μια φορά τη βδομάδα (σύνολο 12 συναντήσεις) από τρεις ώρες την κάθε φορά (σύνολο 36 ώρες), σε μέρα που θα συμφωνηθεί σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες και ώρα 6μμ -9μμ.

Το κόστος για τον κάθε κύκλο ανέρχεται στην τιμή των 380ευρώ σύν 20 ευρώ η εγγραφή.Ιδιωτικές συναντήσεις (Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους)
Ιδιωτικές συναντήσεις των ενδιαφερομένων πάνω σε προσωπικά projects συμφωνούνται απευθείας με τον υπεύθυνο του Εργαστηρίου, συγγραφέα και σεναριογράφο Αλέξανδρο Ντερπούλη.

Το κόστος της κάθε συνάντησης ποικίλει ανάλογα με την έκταση του παραγόμενου έργου.Online μαθήματα:
Το "Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής!" παραδίδει και μαθήματα on line μέσω skype για τους φίλους απομακρυσμένων περιοχών που δεν έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν παρόμοια σεμινάρια στην πόλη τους και η μετάβασή τους στη Αθήνα είναι αδύνατη λόγω εργασίας ή άλλων υποχρεώσεων.


Άλλες χρήσιμες πληροφορίες:

● Το "Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής!" εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας και στην οδό Ασκληπιού αριθμό 66 (4ος όροφος), στη Νεάπολη Εξαρχείων, σε χώρο εύκολα προσβάσιμο και έτσι οργανωμένο ώστε οι συμμετέχοντες να νιώθουν οικεία και φιλικά.

● Το Εργαστήρι λειτουργεί καθημερινά, πρωινές και απογευματινές ώρες εκτός Σαββατοκύριακου, αργιών και εορτών.

● Τα τμήματα που λειτουργούν είναι ολιγομελή και δεν ξεπερνούν τις επτά (7) συμμετοχές.

● Σημειώνεται οτι οι παραπάνω κύκλοι σεμιναρίων θα πραγματοποιηθούν εάν και εφόσον υπάρχει ανάλογη συμμετοχή, δεδομένου ότι για να λειτουργήσει κάποιο τμήμα οι δηλώσεις συμμετοχής σε αυτό πρέπει να είναι τουλάχιστον τρεις (3) και όχι βέβαια παραπάνω από επτά (7) όπως προαναφέρθηκε.

● Προς ενημέρωσή σας, πληροφορούμε τους ενδιαφερόμενους ότι το "Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής!" "κόβει" νόμιμες (διάτρητες) αποδείξεις είσπραξης χρημάτων, τις οποίες και αποδίδει στους συμμετέχοντες με την τελική εξόφληση των διδάκτρων.

● Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης των διδάκτρων , όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, σε ισόποσες δόσεις οι οποίες κανονίζονται με τον υπεύθυνο του Εργαστηρίου,ανάλογα με την περίπτωση.

● Τέλος, με το πέρας του σεμιναρίου κάθε συμμετέχων λαμβάνει πιστοποιητικό διαρκούς παρακολούθησης, χωρίς να έχει ισχύ σε δημόσια χρήση και μόνο για προσωπική του χρήση.


Επικοινωνία:
Για περισσότερες πληροφορίες, προσωπικά ραντεβού και εγγραφές μπορείτε να επικοινωνείτε με τα εξής τηλέφωνα:
210 3640880 και 6976179319
ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση : info@nterpoulis.gr